Родопите планината на Орфей назад 
   
Вашата почивка сред оазис на чиста и дива природа. Родопите са като море от преливащи тъмнозелени хълмове. Дори само за миг да се полюбувате на красивата панорама и вдъхнете от кристално чистия въздух, вие завинаги ще се влюбите в лиричните и магнетични Родопи. Хилядолетия наред хората тук живеят в хармония с природата, съхранявайки в пазвите на планината диви и недокоснати кътчета красота и невероятно разнообразие от растения и животни. Тук с дни можете да се разхождате сред вековни смърчови и букови гори. Пред погледа ви ще се мярка бягаща сърна, рунтава опашка на катеричка или дълги заешки уши. Пътувайки из Родопите, пътя ви често ще се препречва от многобройни стада овце и крави връщащи се от паша.
 
Отвори снимката
Отвори снимката
Отвори снимката
 

Тук се срещат над 200 вида птици, между които и особено редките - скалолазка, черен щъркел и скален орел. През нощта се чува страховитото бухане на бухала, а призори - брачната песен на глухаря. Напролет зелените губери на поляните са изпъстрени с диви, уханни цветя и много орхидеи. Рано напролет можете да се насладите и на цъфналите розови цветчета на силивряка, притежаващ уникалното свойство да разцъфва, след като години наред е бил в хербария ви.

 

Родопите са истинско откритие и за любителите гъбари и билкари. Разхождайките се из планината можете да си напълните кошницата с вкусни мантарки, масловки, сърнели или пачи крак, както и да си наберете дъхав букет билки.

 
Отвори снимката
Отвори снимката
Отвори снимката
 
За всяко сетиво Родопите са подготвили своя дар - очите ще са пълни с багри, в ушите ще звучи песен, ромон на планински ручеи и сребърен звън на чанове, устните ще отпиват от кристално чистата планинска вода, лееща се от безбройни чешми. Душата ви ще намери покой и наслада.